Blommor för kondoleans och sorg

Blommor förmedlar kontakt mellan människor i lycka liksom i sorg. Både familjen som lämnas kvar och den bortgångne själv kan hedras genom vackra blommor för att minna om att vänner och nära finns där och är medkännande och stöttar. Det är en vacker gest att sända en blomma, och blommorna säger mer än tusen ord.
kondoleansblommor

Kondoleans

Det finaste sättet att visa sitt deltagande för personer och familjer i sorg, är en kondoleansbukett. Tomheten som de anhöriga känner är stor efter en bortgång, och genom att skicka en vacker bukett till de närmaste visar du att du är en medkännande vän. Du som skickar buketten kan vara säker på att det uppskattas, och behöver inte vara orolig för att du på något vis ska störa eller vara i vägen för familjens privata sfär. En vänlig och genomtänkt rad eller två, gör kondoleansbuketten så mycket mer värd. Tänk igenom vad du vill ha sagt, eller vad du vill förmedla till de anhöriga och till den bortgågne. Och om det går, så är det en fin gest att leverera blomsterbuketten helt själv.

Till begravningen

Den som vill hedra den bortgångne gör rätt i att skicka blommor till själva begravningen. Många väljer kransar eller större buketter, och de ställs vid sidan av kistan vid själva begravningsceremonin. Det går också att välja hela blomstertavlor, kransar formade som hjärtan och att lägga in någon personlig sak i buketten ? kanske en nalle eller något som minner om vem personen var när de var i livet. Ofta får blommorna också följa med till begravningsplatsen. Det går naturligtvis lika bra att komma med en handbukett till begravningen och överlämna den personligen. Det är nästan finare. En lite modestare form är att komma med en ensam blomma och avlägga den vid själva farvälet.

Klassiska blommor

De mest symbolstarka blommorna för sorg och saknad är nejlikor och liljor. De ska allra helst gå i vitt. Idag går det utmärkt att ge vita nejlikor och liljor även vid andra tillfällen, men ack så fint de passar i en krans. Orkidéer är vackra och passar i det här sammanhanget. Även rosen dyker ofta upp i sorgebuketter. Den visar vad personen tyckt om den bortgångne, att han eller hon var älskad och nu därför också mycket saknad. Rosor, vilken färg de än må vara, är aldrig fel att använda. Men färgstarka blommor används mer sällan, om det inte är på begravsningskransen.