Blommor på bröllop

Om det finns ett enda tillfälle då energi och engagemang ska slösas på blommor, så är det till ett bröllop. Blommorna intar en central plats både i själva brudbuketten och som dekoration på vigselplats och på mottagningen. Och tänk på att du inte ska behöva göra något själv på ditt bröllop oavsett om det gäller blommor eller catering.
bröllopsblommor

Förstärker temat

Vilka blommor som passar på ett bröllop beror på vilken känsla som brudparet vill förmedla. Ska bröllopet förmedla en romantisk atmosfär, ge en tuff och trendig känsla, eller vara av ett klassiskt slag? Vilken känsla som än vill förmedlas, avgör blomvalet hur intrycket blir. Blomsterarrangemang och brudbukett ska matcha varandra, och brudbuketten ska matcha klänningen. Se hela bröllopet som en helhet, och välj blommor utifrån det

Brudbuketten

Enligt traditionen är brudbuketten en gåva från brudgummen till bruden. I verkligheten är et oftast bruden som bestämmer hur brudbuketten ska se ut. Idag går det också att välja i princip vilka blommor som helst, och om det är säsong blir faktiskt vilda blommor en möjlighet att räkna med. Till och med liljor, som tidigare setts som en sorgens blomma har blivit populärt i brudbuketten. Det går också att välja mellan en rundbunden, droppformade, bågformade, helt runda, hästskoformade, glameliebundna och stavformade buketter. Glameliebundna buketter har blivit mycket populära på senare tid. De ser ut som en enda stor jätteblomma men är skapad av mängder med kronblad från andra blommor.

Dekoration

Låt dekorationer på vigselplatsen och mottagningen matcha brudbuketten. Låt samma tema komma igen, överallt och ha lite fantasi. Blommorna behöver inte enbart vara i vaser på bord. De kan också formas som en båge över brudparet, ligga i långa band utmed borden, och smycka entrén till lokalen. Till och med hår, vagnar, ekipage och gäster kan smyckas med vackra blommor. Än vackrare blir det att låta gästerna slänga rosenblad över brudparet efter vigseln, istället för det otrevliga riset.

Årstid och smak

Vissa blommor är förknippade med årstider, andra finns tillgängliga i god kvalitet och till bra priser året runt. Välj blomsorter utifrån när bröllopet ska stunda, så blir arrangemanget både mer passande för den miljö som omger bröllopet och mer hållbart. Rosor, kallor och orchidéer är vanligast, inte minst för att de finns tillgängliga året runt. Liljekonvaljer, fresia och tulpaner är vårens blommor, syrenerna blommar i juni, ringblommorna är augusti, liksom dahlian och orkidé. Välj utifrån det och blommorna håller länge och bra. Om inget av detta lockar - har du en favoritblomma? Utgå från den och skapa din egen bukett.

Lite blomspråk i brudbuketten

Brudslöjan och rosorna är kanske de mest klassiska blommorna i en brudbukett. De passar utmärkt ihop och rosornas färg och storlek kan varieras enligt smak och tycke. Röda rosor, symbolen för kärlek, har länge varit de dominerande, men trenden går mot cremefärgade och vita rosor, färger som symboliserar renhet och oskuld. en som vill vara lite extra symbolisk kan också välja många andra blommor utifrån det traditionella blomspråket. Här är några blommor som kan vara passande:

  • Röd ros - en stark symbol för kärlek
  • Brudblomman - står för oskuld och renhet
  • Blåklint - jag älskar dig som du är
  • Kaprifol - kärleken mellan oss är att lita på
  • Fresia - du kan lita på mig
  • Rosa nejlika - du är ständigt i mina tankar
  • Röd nejlika - jag älskar bara dig
  • Blå syrén - du har förtrollat mig